światła do jazdy dziennej

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • emba
    Drive
    • 2008
    • 67

Zamieszczone przez terre
    Witam. Wczoraj kolega podpoił mi samochód pod komputer i zrobił taki bajer że po zapaleniu silnika i spuszczeniu ręcznego zapalają się tylko światła mijania i do tego obniżył moc żarówek na 70%. Przez dzień t wystarczy. Co to powoduje deska rozdzielcza przez dzień się nie świeci, światła postojowe z tyłu też tylko same przednie. Myślę że taki bajer warto sobie włączyć.
    Jest to tzw. tryb amerykański, który niestety nie jest dopuszczony do stosowania w Polsce - zresztą temat ten już kiedyś przerabiałem i opisywałem na forum.
    Krótko mówiąc polskie prawo nie dopuszcza, żeby można było mieć włączone tylko i wyłącznie światła mijania - światła do jazdy dziennej tak ale mijania nie. Włączając światła mijania muszą się świecić pozostałe
    MINT

Komentarz

• shado
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 5315
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Ale można włączyć przeciwmgielne jako dzienne i wtedy jest prawie OK. Prawie, bo OII przed FL nie ma homologacji przeciwmgielnych jako dzienne. Ale i tak się chyba już wszyscy przyzwyczaili, że OIIFL tak jeżdżą, a do mnie też się jeszcze nikt nie przyczepił...
      BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• loyd
        RS
        • 2010
        • 2342

Do mnie się raz policjant przyczepił. Powiedziałem mu, że to są światła dzienne to kazał włączyć światła mijania - popatrzył i powiedział, że ok.

Nie wiem co on chciał sprawdzić - czy zgasły dzienne ??

Komentarz

• kecaj
          RS
          • 2009
          • 1511
          • Superb II (3T4)

Zamieszczone przez shado
          Ale można włączyć przeciwmgielne jako dzienne i wtedy jest prawie OK. Prawie, bo OII przed FL nie ma homologacji przeciwmgielnych jako dzienne. Ale i tak się chyba już wszyscy przyzwyczaili, że OIIFL tak jeżdżą, a do mnie też się jeszcze nikt nie przyczepił...
          Żadne światła przeciwmgielne nie dostaną homologacji na światła dzienne.
          W OII FL są 2 żarówki i 2 lustra osobno w halogenach.
          Diagnostyka komputerowa samochodów - Poznań i okolice

Komentarz

• terre
            Ambiente
            • 2010
            • 128

Tak dokładnie tryb amerykański. No ale to jest bez sensu jak w dziennych (czyli te co są w halogenach w O2 FL czy w nowym superbie) tył nie świeci czy i na to samo wychodzi. No ja dodatkowo obniżyłem moc żarówek no bo po co maja na 100% świecić w dzień. Nic jak mnie zatrzymają powiem że serwis mi takie coś zaproponował :lol: , a że jak dam normalnie przełącznik na światłą mijania to świecą wszystkie. Puki co szkoda czerpać prąd przez dzień na tyle żarówek.

Komentarz

• genesis
              Ambiente
              • 2010
              • 232

A może po prostu takie podejście do policjanta. Dzisiaj znalazłem na innej stronie taki post
              MOJE DZISIEJSZE SPOTKANIE Z POLICJĄ.

Jade sobie, jade, wjeżdżam pod króciutki wiadukt, a za wiaduktem w takiej wnęce stoi sobie radiowóz. Patrze lizak. No dobra zjechałem na pobocze, otwieram szybe i czekam. Przyszedł stosunkowo młody policjant i poprosił o dokumenty. Dałem te dokumenty i słysze pytanie:

Panie kierowco, dlaczego nie ma Pan zapalonych świateł?

Ja na to: "Nooo... nie bede tu owijał w bawełne. Uważam po prostu, że to jest absurd"
              "Mamy lato, ostre słońce, upał na dworze, w żadnym normalnym kraju czegoś takiego nie ma, żeby przy takiej pogodzie świecić lampy w samochodzie"

Uśmiech Wie pan panie Kamilu, ja też uważam, że to jest absurd No, ale takie mamy prawo. Widnieje to w kodeksie jako wykroczenie i grozi za to 100zł mandatu

Ja: "No ja rozumiem. To jest Pana praca i ja nie mam do Pana pretensji o nic, robi Pan to co do Pana należy" "Mam pretensje do obecnego rządu, bo to właśnie przez tą partie ten idiotyzm powstał i teraz jeszcze usilnie tego bronią mimo, że dwa inne ugrupowania chcą to wycofać, gdyż korzyści nie ma z tego żadnych, a tylko same skutki uboczne"

A idzie pan głosować w niedziele?

"ide"

A na kogo pan zagłosuje, jeśli można spytać?

Ja na to: " Na Pana Kaczyńskiego. Jest wykształcony, jest z ugrupowania, które chce znieść jazde na światłach w dzień, no i co najważniejsze, ktoś musi patrzeć na ręce tym oszustom z PO"

No zgadza się. Jakby wygrał Komorowski, to wtedy będziemy mieli monopol, a lepiej, żeby tak się nie stało

Dobra, niech pan pokaże jeszcze trójkąt i gaśnice

Poszedłem, otwarłem bagażnik.

Popatrzył i Dobra. Oddaje dokumenty i teraz tak. Jak pan będzie stąd odjeżdżał, to zapali pan te światła, żeby głupio nie wyglądało, a co pan zrobi za 500 metrów, albo za zakrętem, to mnie to już nie interesuje

Ja do niego "Dziekuje. Rozumie, że Pan po pracy prywatnie też nie zapala świateł przy takiej pogodzie?"

Brak odpowiedzi. Uśmiechnął sie tylko i powiedział Szerokiej drogi
              DADRL wyłącz światła - włącz myślenie

Komentarz

• marbab
                RS
                • 2009
                • 4713
                • Fiat
                • BMM 2.0 TDI 140 KM

rowniez mam przeciwgielne jako dzienne i juz kilka razy mnie kontrolowali i ani slowa na ich temat. Swieca na 60 %
                Marek

Octavia Scout 2.0 TDI, Diamond Silver
                Fiat 126p FL 650E, Żółć Wątrobowa

Komentarz

• Tomaszek01_11
                  Classic
                  • 2010
                  • 1

Witam
                  w O2FL można włączyć razem ze światłami do jazdy dziennej tylne pozycyjne. Ja mam to tak zrobione, trwa to 2 minuty w ASO. Co do przepisów to samochody które mają pierwszą rejestrację przed 30 grudnia 2009 roku muszą mieć włączone tylne światła pozycyjne razem ze światłami do jazdy dziennej. Rejestrowane po raz pierwszy po tej dacie nie muszą tego mieć.
                  Tomaszek

Komentarz

• Mickul
                    RS
                    • 2010
                    • 2847

Zamieszczone przez marbab
                    rowniez mam przeciwgielne jako dzienne i juz kilka razy mnie kontrolowali i ani slowa na ich temat. Swieca na 60 %
                    Jest jakiś fajny sposób na przerobienie ich lub wsadzenie innej żarówki H3?

Komentarz

• kropeck
                      RS
                      • 2009
                      • 2319
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BLF 1.6 FSI 115 KM

Zamieszczone przez Tomaszek01_11
                      Witam
                      w O2FL można włączyć razem ze światłami do jazdy dziennej tylne pozycyjne. Ja mam to tak zrobione, trwa to 2 minuty w ASO. Co do przepisów to samochody które mają pierwszą rejestrację przed 30 grudnia 2009 roku muszą mieć włączone tylne światła pozycyjne razem ze światłami do jazdy dziennej. Rejestrowane po raz pierwszy po tej dacie nie muszą tego mieć.
                      Masz rację w 99%. Będziesz miał 100% racji, jeśli w powyższym zamienimy słowo MUSZĄ słowem MOGĄ.
                      Pozdrawiam,
                      Michał

Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)

Komentarz

• arturas03
                        L&K
                        • 2009
                        • 1298
                        • Toyota
                        • AGN 1.8 20V 125 KM
                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

kropeck, POPIERAM
                        Tomaszek01_11, NIE MIESZAJ. :tuk:
                        Octavia II FL 1,9 TDI 2009 r.
                        Toyota Auris II TS Hybrid 2016r.

Komentarz

• malysmok
                          Classic
                          • 2010
                          • 36

Witam,

Moja żona właśnie dostała mandat - jechali za nią srebrną nieoznakowaną Skoda w okolicach Stęszewa, droga Poznań - Leszno. Oczywiście miała włączone fabryczne światła do jazdy dziennej, które to są niezgodne z przepisami jak to stwierdzili Panowie Policjanci. Żona pokazywała im wdrukowaną zmianę w ustawie, na co oni stwierdzili, że dla nich to żaden argument.

Normalnie w tej sytuacji nie przyjąłbym mandatu, jednak u żony głównym powodem była prędkość.

Wkurza mnie sytuacja z tymi światłami. Właśnie napisałem do dilera, żeby się wypowiedzieli na ten temat.

Pozdrawiam,

Komentarz

• genesis
                            Ambiente
                            • 2010
                            • 232

Ale o czym się wypowiadać ma diler? W takiej sytuacji nie przyjmujemy mandatu i śmiejemy się policjantowi w oczy, jak w sądzie grodzkim wychodzi na idiotę.

Poczytaj sobie

Na forum jest parę przypadków niewiedzy policji.

Komentarz

• Maicroft
                              Moderator
                              S_OCP MemberModeratorr
                              • 2004
                              • 25757
                              • Audi

A po co przyjmowala mandat, trzeba bylo im powiedziec zeby sie palneli w glowe i niech pisza wniosek do sadu.

No ale z drugiej strony albo 500zl za predkosc, albo 200zl za swiatla, to moze lepiej za swiatla
                              Spritmonitor.de

Komentarz

• malysmok
                                Classic
                                • 2010
                                • 36

Przyjęła bo ją nagrali a miała 114 na 70. Na ciągłej nie wyprzedzała.
                                Straszyli ją 16 punktami, ale wybłagała 8 .

W tej sytuacji kłócić się o światła nie było sensu.

Zatrważające jest jednak to, że tylu policjantów nie wie nic o zmianach przepisów i cały czas się czepiają, że światła pozycyjne z tyłu się nie palą.

Komentarz

• matwrc
                                  Ambiente
                                  • 2010
                                  • 235

Zamieszczone przez malysmok
                                  Zatrważające jest jednak to, że tylu policjantów nie wie nic o zmianach przepisów i cały czas się czepiają, że światła pozycyjne z tyłu się nie palą.
                                  Paradoks polskiej rzeczywistości: niewiedza policjanta jest zatrważająca, ale przekroczenie prędkości o 50km/h i wyprzedzanie na ciągłej kwitowane uśmiechem. Chyba wolałbym się w ogóle nie odzywać w temacie...

Komentarz

• Mihau
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 7460
                                    • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

ale czepiają się o cornery, a sami je mają
                                    :haha: śmiech na sali
                                    O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• Set
                                      Ambiente
                                      • 2010
                                      • 113

Ja się zastanawiam, czy to niewiedza drogówki, czy raczej próba naciągnięcia kierowcy na "wykroczenie drogowe".

Oni przecież z tego żyją ... taka luźna myśl.

Komentarz

• daszek
                                        Ambiente
                                        • 2009
                                        • 239
                                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Przyjęła bo ją nagrali a miała 114 na 70. Na ciągłej nie wyprzedzała.
                                        Straszyli ją 16 punktami, ale wybłagała 8 .
                                        no to nic nie wybłagała, bo za 10 kilometrów powyżej są 2 punkty, jak przekroczyła o 40 to rachunek prosty 8 punktów. Za światła jest chyba 1 punkt albo w ogóle.
                                        Normalnie w tej sytuacji nie przyjąłbym mandatu, jednak u żony głównym powodem była prędkość.
                                        he,he, z tymi światłami to pewno była taka gadka-szmatka, drogówka doskonale wie jakie światła się palą i z czym :wink: poza tym klosze świateł dziennych mają stosowne oznaczenia.
                                        Morał z tego jeden - nie przekraczać więcej niż o 20km/h, to się nie przyczepią.
                                        zdroofko
                                        daszek
                                        http://www.motostat.pl/user_images/13387/icon1.png [1500-3000 obr/min]http://emoty.blox.pl/resource/hi.gif | oryg. instrukcja obsługi Octavia II

Komentarz

• genesis
                                          Ambiente
                                          • 2010
                                          • 232

Zamieszczone przez daszek
                                          he,he, z tymi światłami to pewno była taka gadka-szmatka, drogówka doskonale wie jakie światła się palą i z czym :wink: poza tym klosze świateł dziennych mają stosowne oznaczenia.
                                          Oj zdziwiłbyś się zdziwił :P

Komentarz

• daszek
                                            Ambiente
                                            • 2009
                                            • 239
                                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez genesis
                                            Oj zdziwiłbyś się zdziwił :P
                                            nie mówię nie wyjątki od reguły zawsze zdarzyć się mogą
                                            zdroofko
                                            daszek
                                            http://www.motostat.pl/user_images/13387/icon1.png [1500-3000 obr/min]http://emoty.blox.pl/resource/hi.gif | oryg. instrukcja obsługi Octavia II

Komentarz

• dadrl
                                              Classic
                                              • 2010
                                              • 22

Komentarz

• daszek
                                                Ambiente
                                                • 2009
                                                • 239
                                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez dadrl
                                                http://dadrl.pl/winni
                                                puste frazesy.
                                                Nie ma danych statystycznych z prawdziwego zdarzenia na ten temat. A niezaprzeczalnym faktem jest, że samochód który świeci, jest bardziej widoczny od tego, co nie świeci.
                                                Dlatego światła do jazdy w dzień winny być obowiązkowym wyposażeniem nowych samochodów. Skoda, jak widać, to rozumie. Kogoś, kto tego nie rozumie można śmiało określić, nomen omen, ciemniakiem :wink:

[ Dodano: Pią 16 Lip, 2010 22:27 ]
                                                Właśnie zauważyłem,że dadrl to spamer, albo spamboot. Widać po profilu.
                                                zdroofko
                                                daszek

Komentarz

• dadrl
                                                  Classic
                                                  • 2010
                                                  • 22

puste frazesy.
                                                  Nie ma danych statystycznych z prawdziwego zdarzenia na ten temat.
                                                  Nie ma? Czyżby? A dane z policji to co, pies?

A niezaprzeczalnym faktem jest, że samochód który świeci, jest bardziej widoczny od tego, co nie świeci.
                                                  I co z tego? Jaki to ma wpływ na bezpieczeństwo?

Dlatego światła do jazdy w dzień winny być obowiązkowym wyposażeniem nowych samochodów. Skoda, jak widać, to rozumie. Kogoś, kto tego nie rozumie można śmiało określić, nomen omen, ciemniakiem :wink:
                                                  Skoda jak widać ma zamiar produkować bieżący model octavii przez kolejne 10 lat, a że od 2011 każdy nowy samochód ma mieć światła dzienne, więc zrobili to już teraz, żeby potem nie musieć zmieniać.

Niezaprzeczalnym faktem jest też, że dla zwykłego człowieka Ziemia wygląda jakby była płaska, nie okrągła.

Komentarz

• daszek
                                                    Ambiente
                                                    • 2009
                                                    • 239
                                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez dadrl
                                                    Nie ma? Czyżby? A dane z policji to co, pies?
                                                    LOL, jakie dane???? (pyt. retoryczne)

Zamieszczone przez dadrl
                                                    I co z tego? Jaki to ma wpływ na bezpieczeństwo?
                                                    :shock:

nie no, w ogóle, żadnego nie ma. :lol:

EOT.
                                                    zdroofko
                                                    daszek

Komentarz

Pracuję...